kokos-i-brun-utan-sol-bra-hy

Kokosmjölk i brun utan sol krämer är bra för din hy.

kokos-och-brun-utan-sol
Kokos innehåller unika ämnen som gör din hud frisk och mjuk

Kokosmjölk är en utomordentlig ingrediens i brun utan sol krämer.

I min strävan att alltid hålla mig uppdaterad om olika sätt att hålla min (och din) hy ung och frisk (och naturligt solbrun), så försöker jag ofta finna gamla traditioner som fortfarande används.

Jag har därför nyligen varit i Indien och bekantat mig mera med deras användning av Ayurveda, världens äldsta hälsosystem.

En av de många saker jag lärde mig var deras namn för kokospalmen.

De kallar kokospalmen KalPa Vriksha som betyder ”trädet som ger alla livets nödvändigheter.”

Vilket underbart namn – Livets träd.

Jag älskar kokos och försöker alltid äta så mycket jag kan när möjligheten finns. Kokosnötter är ett utmärkt sätt att få protein och naturliga fibrer. De har också noll stärkelse och innehåller kolin, ett ämne som föder geniet i dig (bra för hjärnan alltså).

Med visste du att kokosnöten också är utmärkt för hudvård?

Kokosolja och kokosmjölk ger din hud dessa fördelar:

  • gör huden mjuk och smidig
  • ger huden en övergripande frisk lyster
  • hjälper din hy att behålla sin naturliga fuktighet
  • slätar ut huden
  • förhindrar nedbrytning av kollagen
  • främjar nya friska hudceller
  • förhindrar leverfläckar
  • förebygger rynkor

Kokosnötter innehåller en unik ingrediens som gör huden fast och smidig.

I Jamaica, pressar man kokosköttet till hud olja. Kokoskött är lätt att pressa. Lägg en bit på en plan yta och bara rulla brödkaveln över den för att pressa ut oljan.

Kosmetik-tillverkare jagar kokosnötter som guld eftersom oljan är en så effektiv ingrediens i deras hudvårdsprodukter.

Kokosnötter innehåller ett hemligt ämne som många inte vet om, nämligen fett. Men inte vilket fett som helst.

Kokosnötter har en unik typ av fett som du hittar i mindre än ett halvdussin råvaror i världen. De kallas medelstora fettsyror (MCT).

Dessa fetter – kaprinsyra och laurinsyra – är mycket sällsynta. De finns endast i modersmjölk, ko-och getmjölk, kokos och i oljan från palm-kärnan (vilket inte är detsamma som palmolja).

Varför är detta fett så viktigt för dig? Det är därför att det yttre lagret av huden delvis består av fett. Och detta vattentäta lager håller inte bara din hud frisk, fast och slät, utan är också ditt bästa försvar mot de föroreningar den moderna världen producerar.

Denna hud-barriär kallas din ”syra mantel.” Den består av hudceller och fett som skyddar dig från miljöfaror som gifter, virus, bakterier och andra angripare.

Denna barriär fungerar också som en antioxidant. Det skyddar huden från vätskeförlust, och det håller rätt hårdhet (pH-värde) på det vatten-bärande protein, keratin, som utgör en viktig del av din huds celler.

Fördelen med MCT i kokosolja för huden är att den stärker din skyddande barriär och ökar de proteiner som drar till sig fuktighet.

MCT hjälper också till att upprätthålla hudens pH-balans. För att hålla sig vattentät och frisk, behöver din hud att vara något sur (vilket är anledningen till barriären kallas för en ”syra” mantel).

Problemet med många så kallade ”milda” tvålar och kommersiella produkter är att de skadar denna hud-barriär genom att ta bort för mycket av din feta talg. Vad värre är att de ändrar hudens naturliga pH-värde så det inte längre är milt surt.

Dessa ”från hyllan i varuhuset” produkter lämnar därefter huden öppen för infektion, uttorkad och mer benägen att utveckla utslag och finnar.

Även de flesta kosmetika-produkter lossar keratin-fibrerna och skapar luckor i skyddshöljet så att de kan artificiellt återfukta huden.

Detta ser bra ut för en liten stund, men när den konstgjorda åter-fuktningen avtar, så blir huden ännu mer benägen till uttorkning, skador, infektioner och föroreningar.

Den MCT som finns i kokosolja, som jämförelse, reagerar naturligt med din hud för att hålla den återfuktad och fast. De ökar den sura manteln och håller proteinet i huden intakt. En studie visade att MCT signifikant ökar hudens fuktighet jämfört med läkemedel och andra krämer.

MCT fettsyror löser också försiktigt upp döda hudceller och lämnar en fräschare och jämnare hy. Detta förhindrar rynk-bildning hjälper till att lindra befintliga rynkor.

Kokosolja kan också tränga in under dina skyddande lager och gå djupt ner för att läka underliggande hudskador. Genom att massera kokosolja i huden, kan du förbättra bindväven djupt under ytan. Kokosolja har bevisats i kliniska studier att efterlikna hudens naturliga reparationsprocess.

Kokosoljan skyddar också mot överexponering från solljus, därför den används den ofta i sololja.

Vitamin E är en av de viktigaste antioxidanterna i din hud som förbrukas när du tillbringar långa perioder i solen. Kokosolja skyddar dig genom att bevara din E-vitamin, och ger dig möjlighet att absorbera mer av den.

Faktum är att forskare tittar på att använda kokosolja som ett bättre vitamin E leverans system än kosttillskott kapslar. I en djur studie, använde forskare olja gjord från kokos MCT för att se hur väl det kan hjälpa vitamin E att absorberas. Efter bara 24 timmar var mer än 65 procent av E-vitaminerna absorberade och redan levererade till de platser som behöver det mest, som hjärtat och levern.

Kokosolja fungerar bra som ett leveranssystem eftersom MCT, liksom Laurin syra, lätt absorberas av cellerna i huden. Kommersiella hudvårdsprodukter använder ofta syntetiska versioner av dessa syror, men dessa konstgjorda versioner är inte ens i närheten av att vara lika effektiva som MCT.

Laurinsyra förvandlas till ett ämne som kallas Monolaurin som kan stärka din immunitet och bekämpa infektioner från bakterier och virus.

Kokos innehåller nyttiga mängder av protein, mineraler och hälsosamt fett

Kokosnötter är en bra källa till protein, naturliga fibrer och nyttiga fetter.

Att äta rå kokosnöt, är, av allmänna hälsoskäl, är ett utmärkt sätt att få i sig protein, naturliga fibrer och nyttiga fetter.

En sak kokosnötter inte har, är en massa vitaminer.

Många så kallade hudvård och hälsoexperter talar om att kokosnötter är hälsosamma eftersom de är innehåller höga halter av olika vitaminer, men det är bara inte sant.

En kopp rå kokos har bara 0,2 mg av vitamin E, 2 mg C-vitamin, inga A-vitamin, nästan noll B-vitaminer och 0,2 mikrogram vitamin K.

Vad kokosnötter har, är massor av mineraler. En kopp kokos har en bra mängd järn, zink, koppar, selen, kalium … och speciellt mangan.

Mangan är det som ger dig järnhårda ben, nerver som kan svara på ett ögonblick och hormoner som håller dig lugn och avslappnad.

Om du inte vill äta rå kokosnöt, kan du använda kokosolja eller hudkrämer med kokosmjölk. Jag rekommenderar motsvarande ungefär tre matskedar kokosolja varje dag för att förbättra din hud, hår och naglar … och för ökat immunförsvar.

Brun utan sol Cross My Heart Moisturizer
Brun utan sol kräm med kokosmjölk och DHA

Så nästa gång du funderar på att prova en ny brun utan sol kräm, försök hitta en med höga halter av kokosolja och/eller kokosmjölk.

Sedan en tid tillbaka kan du, i Sverige, köpa solkrämer och brun utan sol produkter av märket ”Ed Hardy” (tillverkade av Devoted Creations i Florida). Dessa sol- och brun utan sol krämer (och spray) innehåller ovanligt höga halter (vi talar om över 40 %) av kokosmjölk. Denna mjölk är tillverkad genom att blanda friskt kokoskött med käll-vatten och sedan blanda denna lösning tillsammans med stora mängder av andra nyttiga och hudvårdande ingredienser innan flaskorna fylls.

Speciellt ”Cross My Heart”, är en helt utomordentlig daglig kropps kräm som innehåller DHA, det ämne som långsamt gör ditt existerande melanin mörkare och som är den mest vanligt förekommande brungöraren i brun utan sol krämer.

En reaktion på “Kokosmjölk i brun utan sol krämer är bra för din hy.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *