Melanin

Melanin – ditt naturliga solskydd?

Melanin är vad många mörkhyade människor vill ha mindre av, medan många ljushyade vill ha mer.

Melanin är det pigment som ger håret, huden och ögonen deras färg.

Det produceras inte bara i huden, men också i många inre organ. I själva verket spelar Melanin många fler roller i kroppen än att bara ge färg.

melanin bleking för mörkhyade
Melanin-bleking för mörkhyade

I många asiatiska länder finns ett överflöd av kosmetiska produkter med löftet att göra huden ljusare och i länder med en majoritet av ljushyad befolkning, kosmetika som ger en mörkare hudfärg, är ofta mycket populära.

melanin mörkning
Brun-utan-sol för Melanin

Denna artikel är fokuserad på hur Melanin stödjer solning.

Kort sagt: Solbad (om det görs på rätt sätt) ökar produktionen av melanin för att skydda cellerna mot överexponering av ultraviolett (UV) ljus.

Så här stimuleras produktionen av melanin vid solning och samtidigt gör huden mörkare:

  1. Den UVB-komponenten i solljus (eller från rören i ett solarium) stimulerar melanocytes-celler i överhuden till att producera mer melanin.
  2. UVA-komponenten i solljus (eller från rören i ett solarium) oxiderar nytt och även redan befintligt Melanin till en mörkare färg.
  3. Det nu mörkare Melanin bildar en barriär runt cellerna i kroppen och använder sin svarta eller mörkbruna färg för att diffusera ytterligare UVB-strålar som kan vara skadliga. De bruna Melanin molekylerna rör sig också mot själva ytan av huden för att bilda ytterligare en barriär mot överexponering av UV-ljus.

Och sådär har du skapat din kropps naturliga sol-skydd, samt fått en trevlig och hälsosam solbränna.

Nu när du vet den grundläggande rollen för melanin, låt oss ta en titt på vad som kan störa eller påverka hudens naturliga sätt av melanin skapande.

Den vanligaste störningar orsakas av kemikalier i sol-skydds kosmetika. Syftet med dessa kemikalier är att blockera UV-strålar från att nå din hud. De gör detta genom att bilda antingen en spridande (diffuserande) eller en reflekterande barriär på huden.

Det är en bra idé att använda sol-blockerande kemikalier om du plötsligt är tvingad att tillbringa lång tid i starkt solljus. Problemet med de flesta sol-skydds krämer är dock att de oftast blockerar endast UVB-komponenten i solljus. Alltså de släpper igenom UVA, som fortfarande kommer att oxidera ditt befintliga melanin och ger dig en yta solbränna. UVA är dock också starkt medverkande till föråldring av huden. Eftersom UVB-strålar är blockerade, kommer din kropp skapar inte några ytterligare melanin och din naturliga UV-skydd kommer inte att öka.

I allmänhet tror jag inte det är en bra idé att förstöra, genom onödig användning av sol-skydds kosmetika, den känsliga balansen mellan UVB, UVA och melanin som har utvecklats i människokroppen under miljontals år.

En annan anledning till att inte använda sol-skydd i onödan, är att genom att blockera UVB, förnekar du din kropp alla möjligheter att skapa D-vitamin.

Det är också vanligt ibland solare att försöka öka kroppens naturliga produktion av melanin. De två vanligaste ämnena för detta är Psoralen och Tyrosin. Båda dessa ämnen syftar till att öka bildandet av melanin, men de gör det på helt olika sätt.

Psoralen ökar ljuskänslighet i huden genom att göra den mer mottaglig för UV-ljus. Även om detta kan vara användbart i en medicinskt övervakad behandling av hud-sjukdomar som till exempel psoriasis, är det inte att rekommendera som en metod att bygga mer melanin för en mörkare solbränna.

Tyrosin, å andra sidan, är en av de viktigaste aminosyror som melanosomer i melanocyterna använder för att skapa melanin. Det är fortfarande inte helt klarlagt om ytligt applicerad tyrosin (vilket är en vanlig ingrediens i solarie krämer) verkligen ökar produktionen av melanin i huden. I vilket fall som helst så verkar tyrosin vara det bästa alternativet om du vill hjälpa melanosomerna att tillverka mer melanin.

På senare tid har ett annat ämne som vuxit fram som hävdar att förbättra kroppens melanin tillverkning. Den icke godkända och oprövade ämnet Melanotan tillskrivs både att ge en kemisk solbränna som skulle kunna bidra till att förebygga hudcancer, samt att förhindra att erektil dysfunktion. Min syn på Melanotan är att detta bara är ytterligare ett försök från läkemedelsindustrin att göra vinst på den sol-skrämsel hysteri som skapas av dem själva och sina kollegor inom den kemiska solskyddsmedels industrin. Förmodligen, och speciellt med tanke på den extra attraktionen som ett alternativ till Viagra, blir det förmodligen en stor-säljare.

Själv så föredrar jag en sol-skydds metod som går ut på att hjälpa kroppens naturliga produktion av melanin genom regelbunden och måttlig solning. När den naturliga solen står lågt på himlen för UVB att nå jorden (eller när vädret är dåligt), använder jag solarier med rör som avger en hel del av UVB.

Min erfarenhet är att inte bara denna metod hålla min nivå av vitamin D på ett konsekvent hälsosam nivå, men det ger också mig med en naturlig sol-skydd, motsvarande minst 15 SPF, när jag reser för en semester på en solig plats.

Jag använder solarie krämer baserade på Aloe Vera eller kokos-mjölk med riklig tillsats av naturliga antioxidanter och andra hud-vårdande ingredienser. Tyrosin ofta ingår i dessa solarie krämer. Min erfarenhet från mer än 30 års solning i solarier är att dessa krämer definitivt hjälpa mig att hålla min hud återfuktad, ung och smidig samt redo att absorbera solljus på det mest effektiva sättet.

Avslutningsvis, kanske du tänker att jag har glömt DHA (Dihydroxcyacetone) i listan av melanin stimulerande medel? Då ska du veta att den enda funktionen av DHA (och dess kusin, Erythrulose) i solarie- och brun-utan-sol- krämer är att oxidera de redan befintliga och döda Melanin cellerna på huden till en mörkare färg. Således påverkar DHA inte kroppens produktion av melanin.