brun-utan-sol-safe

Senaste Brun Utan Sol Nyheterna Från USA

Brun utan sol, hur säkra är egentligen brun-utan-sol-krämer?

brun-utan-sol-safe
"Brun Utan Sol - kompletterar solariet"

Brun utan sol (eller Sunless Tanning, som är en av flera Engelska benämningar på brun-utan-sol-behandling), är ett ständigt debatterat ämne i USA. Den obarmhärtiga kampanj mot riktig solning som förekommer där, har lett till att alltfler söker sig till brun utan sol som ett alternativ för att få en gyllenbrun hud.

Brun utan sol blir mer och mer populärt i USA

Även om det inte råder någon tvekan om att anti-solning propagandan är synnerligen överdriven och driven av kommersiella intressen för att sälja mera kosmetika med solskyddsfaktor, så kvarstår fakta:  Brun utan sol blir mer och mer populärt.

Detta leder i sin tur till att många ställer sig frågande till om alla dessa brun-utan-sol-krämer verkligen är helt ofarliga för din hud.

Du som följer nyhetsflödet på Engelska i höger-marginalen på www.blibrunutansol.com, kanske noterade en rubrik där för lite sedan från SunSentinel.com: ”Sunless tanning safer but can have a dark side”.  Det rör sig om en rapport från Los-Angeles Times som jag har låtit Google översätta åt oss nedan. Även om jag har rättat upp en del felaktiga översättningar (t ex så envisas Google med att översätta ”tanning” med ”garvning”) så kvarstår några, men som helhet tror jag att du kommer att förstå innehållet.

Se den översatta artikeln efter introduktions-videon nedan.

Brun Utan Sol användning är säkrare men kan ha en mörk baksida

En glödande solbränna är fortfarande glorifieras i USA, trots årtionden av offentliga utbildningskampanjer om förhållandet mellan solexponering och hudcancer. Enligt American Cancer Society har andelen melanom, den mest dödliga formen av hudcancer, fortsatte att öka genom de senaste 30 åren. Och trots att dödligheten i melanom har nyligen minskat, främst beroende på tidigare diagnoser, nästan varje timme en amerikan dör av sjukdomen.

Mot bakgrund av denna statistik är det inte konstigt att Brun utan sol alternativ – krämer, spray och piller – fortsätta att översvämma marknaden, lovande konsumenter som söker mörkare hudtoner ett gyllene skimmer utan de skadliga effekterna av UV-strålning.

Men är det verkligen sådant som en ”säker solbränna”?

De mest populära alternativen för Brun utan sol är sprayer och krämer som innehåller Dihydroxyacetone (DHA), en Food and Drug Administration-godkända färger tillsats. DHA är ett socker förening som reagerar med proteinerna i det yttersta lagret av döda hudceller att producera en brunaktig nyans som varar tills huden stöts av.

Dr James Beckett, en hudläkare på Palo Alto Medical Foundation, säger Brun utan sol krämer som innehåller DHA verkar vara ett rimligt alternativ för dem som inte kan motstå överklagande av en solbränna hy. ”De är mycket säkrare än att sola”, säger han. Men även om han aldrig sett hos patienter med en allergisk reaktion mot DHA sig, tror han det är möjligt för människor att utveckla en reaktion på konserveringsmedel, parfym och andra ingredienser i brun utan sol produkter. I själva verket har FDA fått några rapporter om allergiska utslag från objekten.

Inga studier har tittat på hälsoeffekter av regelbunden, långvarig användning av sprayer och krämer som innehåller DHA, men Dr Martin A. Weinstock, professor i dermatologi och epidemiologi vid Brown University, säger att det finns ingen anledning att förvänta sig någon fara. ”Vi har ett antal års erfarenhet med människor som använder brun utan sol produkter, så vi har en hel del förtroende för att de inte är skadliga”, säger han.

Men en del av att förtroendet för säkerheten försvinner när en person går in i en spray-tan monter som ger en full body tryckvåg av Tanner, varnar Dr Jennifer M. Fu, en hudläkare på Solano dermatologi Associates. ”Vi vet inte om Dihydroxyacetone är säker att använda runt ögonen, läpparna eller andra slemhinnor eller inandning, förtäring eller upptag i blodet. Lämpliga säkerhetsstudier bara inte har gjorts”, säger hon.

FDA har mottagit rapporter om hosta, yrsel och svimning från människor som har använt Brun utan sol bås – men det är oklart om dessa symtom kom som en reaktion på Brun utan sol eller om de hade anknytning till redan existerande medicinska tillstånd. Ett antal Brun-utan-sol-bås tillverkare har sagt att de planerar att genomföra studier som visar säkerheten i processen, men ingen har ännu lämnat uppgifter till FDA.

Brun utan sol salonger bidrar inte alltid till att göra upplevelsen så säker som den kan vara. Fu ledde en liten studie från 2004 undersöker säkerhetsrutiner, som fann att standarden varierar: Alla 17 av de tillfrågade salongerna uppmanar kunderna att blunda, 13 rekommenderar att kunderna håller andan, men bara en erbjuder säkerhetsutrustning – disponibla glasögon, vaselin för läpparna, och bomullsproppar för näsborrarna.

Frestas av ”brun-utan-sol-piller”? Se upp. Piller fungerar genom toning huden med höga doser av färgämnen, oftast en naturligt förekommande pigment som kallas kantaxantin. Även kantaxantin är FDA-godkända för livsmedel som karamellfärg (ofta i poster såsom ketchup och dressing) är dosen krävs för att ge en orange-brun nyans som mänsklig hud mycket högre än något du skulle få av att äta .

I början av 1990 lämnade företaget in en ansökan till FDA för godkännande av brun-utan-sol-piller som innehåller kantaxantin, men ansökan drogs tillbaka på grund av biverkningar som inkluderade gul kristall avlagringar i ögonen, leverskador, illamående, kramper, diarré, svår klåda och bård. Trots att FDA: s regler som förbjuder försäljning av kantaxantin som en garvning agent, dessa piller fortsätta att säljas över Internet och på andra håll.

Det finns ett annat möjligt problem med alla dessa produkter: Beckett bekymmer att de skulle uppmuntra människor att svika sin vakt mot UV-strålning. Till skillnad från en riktig solbränna, ger en solbränna från en flaska inte någon långsiktigt skydd mot skadliga strålar, och studier har visat att många människor som vänder sig till Brun utan sol är farligt nonchalanta om UV-exponering. De får mycket solbränna, de är inte särskilt troligt att använda solskyddsmedel eller skyddskläder när de vistas utomhus och de tillbringar mycket tid inomhus solariesalonger.

Vilma E. Cokkinides, strategisk direktör i riskfaktor övervakningen vid American Cancer Society, säger att hon slutligen skulle vilja se Brun utan sol substitut för UV solning- men det är inte vad hon har sett hittills. I en stor populationsstudie av ungdomar som publicerades i Archives of Dermatology förra året, hon och hennes kollegor fann att tonåringar som praktiserar Brun utan sol var också mer benägna att använda inomhus solning.

”Folk använder dem omväxlande,” säger hon. Med andra ord, brun utan sol produkter fortsätter att främja en solbrun hy men minskar nödvändigtvis inte solarie solning.

Det finns visst utrymme för optimism, men: En studie publicerad i samma nummer av denna tidskrift fann att människor kan hålla sig till falska solning och hålla sig borta från solen, om de får rätt uppmuntran. Kvinnliga strandliggare i studien fick information om hudcancer och visades lockande bilder av kvinnor med Brun utan solbränna och gratisprover av Brun utan sol produkt samt solskydd – plus en motiverande uppföljning 10 månader senare. Jämfört med en kontrollgrupp, tillbringade de mindre tid i solen under det följande året.

Weinstock, som medförfattare Archives of Dermatology studie om ungdomar och garvning, håller med om att Brun utan sol-produkter har potential att ersätta UV solning- men att främja dem också kan föreviga tjusningen av solbränna.

”En del av problemet som försatt oss i denna hudcancer epidemi vi har upplevt är att det finns glorifiering av tan”, säger han. ”Människor som har ljus hud vill ha mörkare hud. Det leder till ökad hudcancer risk.”

health@latimes.com

Copyright © 2011, Los Angeles Times

Som sagt, propagandan mot naturlig solning är intensiv, men faktum kvarstår – regelbunden måttlig UV solning är nyttigt för de flesta därför att det ger dig vitamin d på ett naturligt sätt. För de som vill bli mera bruna, utgör brun utan sol ett säkert tillägg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *