Solskyddskrämer kan vara farliga

Försäljningen av solskyddskrämer har ökat med tusentals procent under de senaste 20 åren. Det säljs nu solskyddskrämer för mer än 7 miljarder dollar årligen world-wide.

De stora tillverkarna av solskyddskrämer (krämer med solskyddsfaktor, SPF) använder en effektiv skrämsel-propaganda som gör att de flesta av oss tror att solen är något farligt som vi måste skydda oss emot till varje pris.

Förutom att den ökade användingen av solskyddskrämer har lett till en drastisk ökning av alla cancer-former (p g a Vitamin D brist) så visar det sig nu att många solskyddskrämer innehåller ämnen som är direkt skadliga för vår organism.

Mitt tips är att endast använda solskyddskrämer när du inte kan hålla dig borta från solen, eller på utsatta kroppsdelar (ansikte och tatueringar). Eftersom solskyddsfaktorn (SPF) anger hur länge du kan vistas i solen utan att bränna dig (jämfört med oskyddad hud), är det sällan nödvändigt att använda solskyddskrämer med högre SPF än 15.

Denna artikel i ”Expressen Hälsa”, rapporterar från en Svensk utredning om farliga ämnen i solskyddskrämer, och ger tips om hur att undvika dem.

Sara Frisk, 24, tog chansen att njuta av vårsolen över Stockholm.

Vanlig solkräm kan vara farlig

När vårsolen tittar fram tar många fram solkrämen. Men kemikalier i vanliga solkrämer tas upp i kroppen och blir kvar i flera dagar. Det avslöjar en ny svensk studie.
– Det här är en varningssignal. Smörj inte in dig på stora ytor upprepade gånger och smörj inte in små barn, säger forskaren Helena Gonzales.
Huden tar upp betydligt mer ämnen än vad forskarna tidigare trott. Det visar en ännu opublicerad svensk studie. – Tidigare har man betraktat huden ungefär som en bordsyta, att det man har på stannar där. Nu vet vi att huden snarare är som en svamp, säger Helena Gonzales, läkare och forskare på Sahlgrenska sjukhuset. Hon har undersökt hur mycket av kemikalien benzophenone-3, ett vanligt solskyddsfilter, som tas upp av kroppen.
Var försiktig
Försökspersonerna fick, precis som på en vanlig solsemester på Kanarieöarna, smörja in sig med solkräm ett par gånger om dagen under fem dagars tid. Sedan mättes hur mycket av kemikalien personerna kissade ut. Resultatet: Personerna kissade ut upp till nio procent av det de smörjt in sig med. Dessutom visade det sig att de efter hela tio dagar fortfarande kissade ut benzophenone-3. – Vi vet inte riktigt vad ämnet har för egenskaper i kroppen. Men det här visar ändå att man bör vara försiktig. Man skulle kunna tänka sig att det ger genskador, men det är bara en spekulation, säger Helena Gonzales.
Skiljer mellan krämerna
Osäkerheten kring ämnet är inte det enda problemet. Benzophenone-3 är ett kemiskt solskyddsfilter. Och i en studie har Helena Gonzales funnit att de kemiska filtren inte alltid skyddar mot UVA-strålningen. – Det skiljer väldigt mycket mellan krämerna hur pass stabila de UVA-absorberande ämnena är, för de bryts ner av UV-ljus. Efter 30 minuter kanske man inte har något UVA-skydd kvar. Det är direkt farligt – eftersom strålningen kan leda till hudcancer. Och den drabbade märker inget. – UVA-strålningen gör dig inte röd och solbränd, alltså försvinner varningssignalerna. Det finns alltså en risk att man är ute i solen för länge. Helena Gonzales rekommenderar därför krämer med fysikaliska solfilter, med titandioxid och zinkoxid. Det är ämnen som lägger sig utanpå huden och reflekterar strålningen. – Det använder jag till mig själv och mina barn.

FAKTA/Solskydd

Kemiska solskyddsfilter går in i huden och verkar genom att absorbera UV-strålning.Fysikaliska solskyddsfilter (Zinkoxid och titandioxid) ligger kvar på hudytan och reflekterar UV-strålningen. Källa: Apoteket, Helena Gonzales, Sahlgrenska sjukhuset

Av Anna Bäsén anna.basen@expressen.se och Lina Modin lina.modin@expressen.se

Här är en länk till original artikeln.

En reaktion på “Solskyddskrämer kan vara farliga”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *