Spray-tan-dangers

Är Spraytan Farligt?

Är Brun Utan Sol Spraytan Farligt?

ABC-Good-morning-Amerika-spraytanAmerikanska nyhetskanalen ABC sände för en tid sidan ett reportage om att brun utan sol spray kan vara farligt om man andas in det.

Vilken avsikt de hade med reportaget är svårt att säga. Det ser dock ut att ha varit ytterligare ett inslag i deras kampanj mot sol-salonger.

Både ABC och deras syster-kanal CBS har sedan ett par år tillbaka bedrivet en intensiv kampanj emot solning och solarier och för användingen av sol-skyddskrämer.

Uppenbarligen så gör de detta på uppdrag av sina största annonsörer, tillverkare av SPF-krämer som, till exempel, L’Oreal, Neutrogena, La Roche-Posay med flera.

Reportern från ABC hävdade att han hade tillgång till ett tio-tal forskningsrapporter som visade att den mest vanliga brungörings-ingrediensen i brun utan sol spray, DHA (Dihydroxyaceton) kan vara skadlig om den tränger in i kroppen via inandning eller på annat sätt.

Man hade också spelat in i smyg hur sol-salonger inte följde de rekommendationer om mun- och näs- skydd som finns vid professionell spray-tanning. Och, verkligen, personalen i en del spray-salonger beter sig verkligen som idioter.

Klicka på bilden nedan för att se ABC’s inslag i ”Goodmorning America”  …

 I rapporten så uttalar sig en ”expert” (som visar sig vara konsulent för L’Oreal) om att det sett ser ut som om spraytan är farligare än man trodde tidigare.

Man intervjuar också Joseph Levy, en representant för Smart Tan som företräder solstudio-ägare.

Joe hävdar i sin egen video, att han inte fick en rättvis chans att uttala sig om de ”bevis” som reportern påstod sig ha. De två han fick se som hastigast var båda daterade långt innan FDA (Federal Drug Authority, USA’s motsvarighet till Läkemedelsverket) fattade sitt beslut om att tillåta användning av DHA för brun-utan-sol krämer.

Se Joe Levy’s video här …

FDA har som sagt utfärdat rekommendationer om, bland annat, användning av mun- och näs- skydd samt hur ventilationen ska vara anordnad.

DHA är ett färglöst sockerämne som oxiderar de döda cellerna i hudens ytskikt till en mörkare färg. Proceduren tar flera timmar och fortsätter även till en viss del efter dusch.

DHA blev godkänd av FDA som en kosmetisk färgande brungörarande ingrediens. Ämnet är godkänt för att appliceras på huden och FDA reglar inte speciellt användningen som spray.

DHA är en enkel kolhydrat molekyl framställd från vegetariska socker-arter som sockerrör och socker betor.

Smart Tan och den amerikanska brun-utan-sol marknaden stödjer rekommendationerna från FDA, som uppmanar till användning av näs-filter, läpp-balsam, ögon-skydd samt att behålla underkläderna på under spray-behandlingen.

Klicka här för mer om DHA och Smart Tan’s rekommendationer.

Enhanced by Zemanta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *